29.05.2023

Müftülükten Hastalara Manevi Destek Hizmeti

Bilecik İl Müftülüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı rehberliğinde Bilecik Eğitim ve Araştırma  Hastanesinde manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında 7 Ocak 2015 tarihinde imzalanan "Hastanelerde Manevi Destek ve Rehberlik Hizmeti İş Birliği Protokolü" kapsamında Bilecik İl Müftülüğü, alanında uzman yetkilileriyle  Bilecik Eğitim ve Araştırma hastanesinde manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunuyor.

Hastanede Manevi Destek ve Rehber olarak görevlendirilen Din Hizmetleri Uzmanı Şenol Turan, talep eden hastalara hasta yakınlarına ve hastanede çalışan personele yönelik olmak üzere dini konularda manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunduklarını belirtti. Protokol gereği Müftülük yetkililerinin 2020 yılından beri hastanede manevi danışmanlık yaptıklarını hatırlatan Turan, haftada 4 gün (cuma hariç haftaiçi) 9:00-16:00 saatleri arası hizmet veren Manevi Destek Biriminin, talep eden vatandaşlara manevi yönden umut olduğunu ifade etti.  

 

 

Manevi Destek Uzmanı/Manevi Danışman Kimdir?

Manevi Danışman, yetkisi dâhilinde ve tanımlanmış görev talimatlarına göre; farklı yaşam dönemlerindeki bireylerin din veya maneviyatla ilişkilendirdiği sorunlarıyla başa çıkma süreçlerinde bütüncül bir yaklaşımla modern danışma teknikleri ile dinî ve manevi yöntemleri birlikte kullanan; problemi konusunda danışanların hedeflerine ulaşmalarını sağlamak maksadıyla bireyle ve grupla manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetlerini sunan ve mesleki gelişim faaliyetlerini yürüten nitelikli kişidir.

Manevi Destek /Manevi Danışmanlık Ve Rehberlik Nedir?

Manevi destek uzmanı tedavinin dindeki önemi, hastalığın doğru anlaşılması, dinin sağlık ve onu korumaya verdiği önem, ibadetlerin sağlıklı olmaya olumlu etkileri, hastalık durumunda ve hastane ortamında ibadet, tevekkül, kaza, kader, sabır, şükür, imtihan vb. konular hakkında rehberlik yapar.

Hastaların sahip olduğu hayat görüşlerine dayalı olarak hastalara profesyonelce yardım ve eşlik ederek tedavi süresi boyunca güven ihtiyacına yardım eder.

İletişim tekniklerini kullanarak etkin dinleme ve empatik yaklaşımla, teselli ve teskin edici (rahatlatıcı), açık, anlaşılır bir dille duygusal sağaltım ihtiyacına yardım eder.

Hastaların hastalığı ya da problemi ile ilişkili olumsuz dini düşünceleri olumluya dönüştürmede pozitif düşünmesine yönelik rehberlik eder.

İstendiği takdirde hasta yakınlarına yönelik moral motivasyon desteği sağlar.

Hastalara rehabilitasyon süreçlerinde dini/manevi ihtiyaçlarının giderilmesinde destek olur.

Hastaların topluma yeniden uyum sağlamasına katkıda bulur.

Ne Değildir?

Manevi destek ve Rehberlik; Psiko-terapi, sosyal bakım ya da tıbbi bir tedavi değildir.

Manevi Destek Personeli; Psikolog, Psikiyatrist, Sosyal Hizmet Uzmanı, Tıbbi bir tedavici (Doktor) değildir.

Manevi Destek Personeli; Sağlık Personeli ile multidisipliner bir yaklaşımla hizmet verir. Manevi Değerler ışığında Danışmanlık ve Rehberlik yaparak, Moral-Motivasyon desteği sunar.

Manevi Destek ve Rehberlik İlkeleri

1. Manevi Danışmanız ve Rehberlik hizmeti talep eden hasta, hasta yakını ve hastane personeline yönelik uygulanır.

2. Manevi destek talep eden kişinin öncelikle ihtiyacı tespit edilir.

3.Dinleme, anlama ve anlamlandırma metoduna ağırlık verilir.

4.Talep eden kişinin ihtiyacı ve beklentisi doğrultusunda sonuca birlikte ulaşılır.

5.Manevi Destek Personelinden; yakın ilişki kurması, bireylere güven vermesi, içten ve samimi olması, danışanı güler yüzle karşılaması, anlamaya çalışması beklenir.

6.Baskısız danışma atmosferi oluşturarak, kişinin yargılanmayacağı ve suçluluk duygusu hissetmeyeceği şekilde problemlerini rahatça açmasını sağlar.

7.Manevi destekte gizlilik esastır. Kişisel bilgiler üçüncü şahıslarla kesinlikle paylaşılmaz. Sağlık Bakanlığı TKHK tarafından belirlenen“Personel Gizlilik Sözleşmesi”hükümlerine bağlı kalınır.

8.Manevi Destek Hizmetini Talep eden kişiler arasında ayrım yapılmaz. Sınıflandırılmaz. Talep eden her kişinin bu hizmeti alması sağlanır. Bu hizmet Hasta ve İnsan Hakları açısından Dünyada ve Ülkemizde yasal güvence altına alınmıştır