15.12.2021

Mehmet Akif ve Destanlaşan Çanakkale

Bilecik Müftülüğü tarafından düzenlenen aylık personel toplantısına katılan Kişisel Gelişim Uzmanı-Tarihçi-Yazar Mustafa Turan “Mehmet Akif ve Destanlaşan Çanakkale” konulu konferans düzenledi.

Şerifpaşa Camiinde gerçekleştirilen programa İl Müftüsü Ali Erhun, Şube Müdürleri ve din görevlileri katıldı.

İl Müftüsü Ali Erhun tarafından toplantı gündeminin değerlendirilmesi başlayan program, Yazar Mustafa Turan'ın verdiği “Mehmet Akif ve Destanlaşan Çanakkale” konulu konferansla devam etti.

Mevlana ile Mehmet Akif’in birçok benzer yönünün olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Turan, İkisi de alim ve Allah dostudur. İkisi de büyük şair ve mütefekkirdir. İkisi de Allah'a ve Peygambere sonsuz itimat etmiştir.  Allah'a inanan peygamberine güvenen ve Din-i Mübin-i İslam için mücadele edene korku ne anlam ifade eder?

İşte Akif deyince vakarlı bir alın, haya dolu bir çehre, basiret dolu bir nazar, iman dolu bir sine ifade eder." dedi.

Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerinde derin anlamlar yüklediğini belirten Turan, "Çanakkale Şehitlerine" şiirinde Akif, ecdadı gökten indirir, şehidimizin alnından öptürür. Kabe-i Muazzama'yı alır getirir, şehidimizin başına mezar taşı olarak diker. Bedir şehitleriyle özdeşleştirir onları. Güneşi, ayı ve yıldızları yedi kandilli Süreyya’yı şehidimizin kabri üzerine bir avize gibi asar. Mehtabı alır getirir, şehidimizin başına bekçi olarak diker. Tarihlere sığdıramaz. En sonunda da “ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber, sana aguşunu açmış duruyor peygamber” diyerek  "şehidimizi manen Peygamberimizin kolları üzerine tevdi eder. Bir şiir ancak bu kadar güzel yazılabilir." dedi.

Yazar Turan, yapılan her işe ruh katılması gerektiğini ifade ederek “Kafasıyla çalışan ameledir. Kafasıyla ve kalbiyle çalışan ustadır. Kafası, ruhu ve kalbiyle çalışan sanatkardır. Sanatkâr olmak için ruhu, kalbi ve zekayı ortaya koymak gerekir. Kur'ana gözünle bakarsan yazıyı görürsün, aklınla bakarsan ilmi görürsün, kalbinle bakarsan aşkı görürsün ve ruhunla bakarsan Rabbinin gücünü, kudretini görürsün” dedi.

Toplantı akabinde İl Müftüsü Ali Erhun, “Mehmet Akif ve Destanlaşan Çanakkale” konulu konferanstan çok istifade ettiğini belirterek, yazar Mustafa Turan’a bütün din görevlileri adına teşekkürlerini sundu.