08.05.2021

Müftü Ali Erhun’dan Kadir Gecesi Mesajı

Rahmet, mağfiret ve arınma ayı Ramazanın sonuna yaklaştığımız bu günlerde 8 Mayıs Cumartesi gününü pazara bağlayan Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle “Bin aydan daha hayırlı” olan Kadir gecesine kavuşmuş olmanın mutluluğunu yaşayacağız.

Kıymetli Kardeşlerim

Allah Teâlâ bazı zamanları fazilet ve bereket yönüyle diğer zamanlara üstün kılmıştır. Kadir gecesi, Yüce Allah tarafından Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı, sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği mübarek bir gecedir. Rabbimiz, bu gecenin değerini ve önemini adını bu geceden alan Kadir suresi ile anlatmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) de bu gecenin kıymetini "Kim Kadir Gecesini, faziletine inanarak ve mükâfatını da Cenab-ı Allah'tan umarak ihya ederse, o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır" buyurmuştur.

Allah (c.c.) Kadir Suresinde  “Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik.  Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!  Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.  Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.  O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. ” buyurarak Kur’an-ı Kerim’in bizleri bu gecede şereflendirdiğini ve bu gecenin Kur’an’ın nuruyla bin aydan daha hayırlı olduğunu bildirmektedir.

Kadim geleneğimizde ve kültürümüzde Ramazan ayının ayrı bir yeri vardır.  Ancak, bu yıl, rahmet, bereket, ziyafet ve zarafet ayı olan mübarek Ramazan ayını, salgın hastalık nedeniyle, teravihlerimizi ve nafile ibadetlerimizi evlerimizde camilerimizden ve cemaatlerimizden, ayrı eda ederek, buruk bir sevinçle idrak etmekteyiz.

Rabbimiz idrak ettiğimiz Ramazan ayı ve Kadir gecesi hürmetine, bu gecede nazil olan Kur’an hürmetine, âlem-i İslam’ı ve tüm insanlığı bu musibetten tez zamanda kurtarsın inşallah.

Bu mübarek gece vesilesiyle bize sırat-ı müstakimi gösteren, hak ile batılı birbirinden ayıran Kur’an’ın getirdiği esaslara sımsıkı sarılalım. İslam dünyası olarak sıkıntılı zamanlar geçirdiğimiz bu günlerde felaha kavuşmak için çokça dua edelim. Hayatımızı, Rabbimizin belirlediği esaslara göre şekillendirelim ve böylece gecemizi en güzel şekilde ihya etmiş olalım.

Kıymetli Kardeşlerimi

Erhamurrahimin  olan Allah’a “Allah’ım Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet” diye dua edip, kendimiz ve tüm İslam aleminin affı ve bağışlanması, huzur ve selameti için dua edelim. Rabbimiz bizi Kadir gecesinin kadrini bilen ve bu şuurla yaşayanlardan eylesin.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Kadir geceniz olmak üzere gelecek Ramazan Bayramınızı şimdiden tebrik ediyor, Yüce Rabbimizden oruçlarımızı ve yaptığımız ibadetlerimizi kabul buyurmasını, birlik ve beraberliğimizin daim olmasını niyaz ediyorum.

Ali ERHUN

BİLECİK İL MÜFTÜSÜ