SÖĞÜT’ÜN TARİHÇESİ
Bilecik iline bağlı Söğüt İlçemiz yaklaşık 15.000 Nüfusa sahip olup, il merkezine uzaklığı 28 km.dir. İlçe merkezimizde 5 mahalle olup, İlçemize bağlı 23 köy bulunmaktadır.
Söğüt’ün tarih sahnesindeki yeri 13.y.y sonlarında doğudan gelen Oğuz Türklerininden Kayı Boyunu Ertuğrulgazi Bey, Selçuklunun Uç Beyi olarak bu küçük kasabada iskân etmesiyle önem kazanır.
Daha sonra da oğlu Osman Gaziyle kurulan Osmanlı Devleti sınırları Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarına yayılan Cihan Devleti haline gelmiştir. Söğüt halkı Yunan işgalinin başladığı ilk günden itibaren maddi ve manevi bütün gücünü vatanın kurtarılması için seferber ederek yörede Müdafa - i Hukuk Cemiyetleri kurularak Gündüzbey taburu ve Savcıbey müfrezesi olmak üzere pek çok milli müfrezeler teşkil edilmiştir. 1921’de Şubat ve Mart ayları boyunca Söğüt ve çevresi halkı tarafından kurtuluşa şahit olmuştur. Bu nedenle Kuruluş ve Kurtuluşun beşiği olarak bilinen Söğüt’ümüzde Ertuğrul Gazi Beyden itibaren her yıl eylül ayının 2. Haftası “Yörük Şenlikleri” adı altında kutlamalar yapılmaktadır.
İLÇEMİZİN ÖNEMLİ BAZI TARİHİ MEKÂNLARI;
Osmanlı Devletinin kuruluşunu hutbeyle Dünyaya ilan eden İlçemiz Küre Köyünde medfun bulunan Osmanlının ilk kadısı Dursun Fakih hazretlerinin türbesi,
Osmanlı Devletinin Kuruluşuna öncülük eden Ertuğrul Gazi Beyin Türbesi,
Çelebi Sultan Mehmet Camii ve bahçesinde Kayakam Çeşmesi,
Hamidiye Camii ve külliyesi,
Ertuğrulgazinin ilk yaptırmış olduğu Kuyulu Mescit olarak bilinen Ertuğrulgazi Mescidi bulunmaktadır.
İlçemizde ağırlıklı olarak Söğüt ve yöresinde, mermer, kaolin, kil, pegmatit ve aplit madenleri bulunmakta ve işletilmektedir. Çıkarılan madenler Söğüt’te kurulan mermer, seramik ve kalıpçılık sektöründe tuğla fabrikalarında işlenmektedir. Belli bir kısmı da yöre dışındaki fabrikalara gönderilmektedir. Ayrıca seracılık, bağcılık ve meyvecilik, hayvancılık, ipek böcekçiliği ve tarımsal faaliyetler yapılmaktadır.
Söğüt’te geçiş iklimi bulunmaktadır. Akdeniz ikliminin, Karadeniz ikliminin ve karasal iklimin etkileri görülür. İlçe sınırları içerisinde olan Sakarya Vadisi’nde ise mikro-klima özelliğine sahip iklim bulunmaktadır.