22.01.2023

Bilecik İl Müftüsü Ali Erhun’dan Üç Aylar ve Regaip Kandili Mesajı

İslam âlemi olarak, her yıl manevi bir yenilenme mevsimi olarak idrak ettiğimiz ve halkımız arasında “üç aylar” diye isimlendirilen, Recep, Şâban ve Ramazan ayları, Yüce Allah’ın ruhumuza ikram ettiği faziletli ve feyizli zaman dilimleridir. 26 Ocak 2023 Perşembe gününü Cumaya bağlayan gece ise, Recep, Şaban ve Ramazan aylarının ilk ikramı olan ve Rabbimize yönelişimizi sembolize eden Regaib gecesidir. Millet olarak rahmet, bereket ve mağfiret iklimine bir kez daha kavuşmanın sevinç, huzur ve mutluluğunu yaşayacağız.

Muhterem Kardeşlerim

Ayet ve hadislerin kutsallığını tespit ettiği ve müminlerin yüzyıllardan beri kutladığı bu mübarek ay, gün ve geceler senenin içerisinde dağılmış vaziyettedir.  Sevgili Peygamberimizin hicretini esas alan kameri takvime göre Recep, Şaban ve Ramazan ayları öncelikli kutsal aylardır. İslam toplumunda bu aylara üç aylar denilmiştir. Bu mübarek aylardan birincisi olan Receb’in manevi değerine, Kur'an-ı Kerim'de: "Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına göre ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylarıdır. Bu, dosdoğru bir nizamdır. Öyleyse o aylar içinde kendinize yazık etmeyin." (Tevbe, 36)  ayet-i kerimesinde ve sevgili Peygamberimiz ‘in; "Recep Allah'ın ayı, Şâban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır." hadis-i şeriflerinde işaret buyurulmuştur

Dilimizde arzu, istek, emel, tutku anlamlarına gelen Regaib ise, geleceğe, istikbale yönelik arzu ve isteklerimizi, emel ve tutkularımızı gözden geçirme imkânı veren, her türlü rağbet ve regaibimizi Rabbimize yöneltmemiz gerektiğini hatırlatan mübarek bir gecedir. Üç aylar, Regâib gecesiyle başlar. Miraç ve Berat gecesiyle devam eder. Bin aydan daha hayırlı Kadir gecesiyle zirveye ulaşır. Birlik ve beraberliğimizi güçlendiren, ülfet ve muhabbetimizi artıran Ramazan bayramıyla taçlanır. Üç aylar, hasretle yolunu gözlediğimiz, gönül hanemize konuk ettiğimiz kutlu misafirimizdir.

Kıymetli Kardeşlerim

Üç Aylar ve kandiller geçmişin muhasebesini yaparak, geleceğe azim ve enerji dolu bir şevkle atılmak için iyi bir imkandır. Hayatımızda adeta otokontrol sisteminin kurulmasına vesile olan mübarek geceler, yaratıcımıza, ailemize, çocuklarımıza, milletimize ve bütün insanlığa karşı görev ve sorumluluklarımızı hatırlatmalı, hata, ihmal ve kusurlarımızdan dönmemize ve gaflet uykusundan uyanmamıza vesile olmalıdır. Aramızdaki çekişmeleri, tefrika ve ihtilafları, şahsi menfaat hesaplarını ve basit düşünce farklılıklarını bertaraf etmeli; her zamandan daha çok muhtaç olduğumuz ve yüce Dinimizin bizden ısrarla istediği; barış, hoşgörü, kardeşlik, birlik ve beraberliğimizin güçlenmesini, insani ve ahlaki meziyetlerin yeniden yeşermesini sağlamalıdır.

Kıymetli Hemşerilerim!

Geliniz, bu gece kendimizi, nifaktan, hasetten, kinden, nefretten, ayrımcılıktan uzaklaştıralım ki, O’nun lütfuyla kardeş olalım. Allah’ın bize verdiği nimetleri zaaflarımızın kurbanı yapmayalım ki, Allah’a daha yakın olalım. Rağbetimiz başkaca hiç bir şeye değil, sadece O’na olsun ki, her gecemiz Regaib olsun.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Bilecikli siz hemşerilerim olmak üzere aziz milletimizin ve bütün İslam âleminin Üç Aylarını ve Regâib Kandilini tebrik ediyor, bu gecenin birlik ve beraberliğimize, insanlığın hidayetine, barış ve huzuruna vesile olmasını yüce Allah’tan niyaz ediyorum.