08.07.2022

Bayram Günlerini Günahların Bağışlanması İçin Bir Fırsat Olarak Değerlendirelim

“Rahmân ve Rahîm (olan) Allâh’ın (C.C.) Adıyla.

“Onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır; fakat O’na sadece sizin takvânız ulaşır. Sizi hidayete erdirdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız diye O, bu hayvanları böylece sizin istifadenize verdi. (Ey Resûlüm!) Güzel davrananları müjdele!” (Hacc; 22/37)

Bizleri Ramazan Bayramının rahmet, mağfiret ve bereket ikliminden sonra yeni bir bayrama daha kavuşturan Yüce Rabbimize sonsuz hamd ü senalar olsun.

Bayramlarımız her yıl Müslümanlık bilincimizi yenileyen, millet olma irademizi diri tutan; birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı pekiştiren, rahmet ve bereket dolu özel günlerdir. İslam Âleminin büyük bir coşku ve heyecanla beklediği Kurban Bayramına 9 Temmuz 2022 Cumartesi gününün seher vaktinde kavuşmuş olacağız inşallah.

Kıymetli Kardeşlerim

Kurban; Allah’ın rızası ve O’na kurbiyyetin gözetilerek yapıldığı ibadetin adıdır. Dünyevileşmeye karşı ilahi bir uyarıdır. Hiç kuşkusuz kestiğimiz kurbanlarımız bizi Allah’a yaklaştırmakta, bu yakınlaşma, insanlığımızı daha da derinleştirmekte, merhamet duygularımızı harekete geçirmekte, kendimize ve çevremize karşı sorumluluklarımızın farkına varmamızı sağlamakta, sıradanlaşan ilgi ve tercihlerimizi bir kere daha gözden geçirmemize ve sıratı müstakim üzerinde sebat etmemize vesile olmaktadır”

Her yıl gelen Kurban Bayramı bizlere hem bayramın sevincini, hem de İslâm’ın beş temel ibadetinden hac menasikini getirir. Hac ibadeti ve kurban bayramı bizleri Hz. İbrahim, Hz. İsmail ve Hz. Hacer’in hayatına götürürken diğer taraftan İslâm tarihini, Hz. Muhammed Mustafa’nın örnek hayatını, ehl-i beyti, ashab-ı kiramı hafızalarımızda canlandırmamıza vesile olur ve Müslümanlara tarih sahnesinde süreklilik kazandırır.

Kıymetli Kardeşlerim

Diyanet İşleri Başkanlığımız, Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla “Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” sloganıyla başlatmış olduğu kampanya ile kesilen kurbanlar yurtiçinde ihtiyaç sahiplerine, sığınmacılara, Kur'an kurslarına ve öğrenci yurtlarına dağıtılırken, yurt dışında ise açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olduğu mazlum kardeşlerimize dağıtılmaktadır.

Bu kapsamda Türkiye Diyanet Vakfı Bilecik Şubemiz geçen sene olduğu gibi bu yıl da vermiş olduğunuz vekalet yoluyla kurbanlarınızın kesimini gerçekleştirecek ve ihtiyaç sahibi ailelere dağıtacaktır. Vakfımız tarafından kurban vekaletleri alınan vatandaşlarımızın 301 adet hisseleri, Bilecik merkezi, ilçeleri ve köylerinde kurban kesemeyen ihtiyaç sahibi ailelere ulaştıracaktır.

Kurbanlarını Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla kestirmek isteyen kardeşlerimiz, Kurban Bayramı birinci günü (09.07.2022) saat 12:00 ye kadar müftülüklerimiz, din görevlilerimiz veya bankalar aracılığıyla, ya da doğrudan online bağış olarak internetten bu kampanyaya katılabilirler.

Değerli Kardeşlerim

Bayram günlerini, günahların bağışlanması için bir fırsat olarak değerlendirelim. Büyüklerimizi mümkünse ziyaret ederek, değilse telefonla arayarak onların dualarını alalım. Akraba, komşu ve dost ziyaretlerini gerçekleştirelim. Birlik ve beraberliği sağlamak için aramızdaki küskünleri barıştıralım. Çocuklara göstereceğimiz sevgi ile bayram havasını yaşatalım. Fakir ve yoksullara kestiğimiz kurbanlardan pay ayırarak yardım etmek suretiyle onları sevindirelim. Ahirete irtihal etmiş büyüklerimizi, yakınlarımızı, tanıdıklarımızı ve bütün inananları hayırla yad edelim.

Bu duygu ve düşüncelerle milletimizin, yurt dışındaki millet varlığımızın ve İslâm âleminin mübarek Kurban Bayramlarını tebrik ediyor; bayramın başta ülkemiz olmak üzere Alem-i İslâm’ın ve topyekûn insanlığın barış ve huzuruna vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum.

Ali ERHUN

Bilecik İl Müftüsü